מה ההבדל בין חיתוך בלייזר לבין חיתוך CNC?
בעשור הקודם, אפשר היה לחרוט מעל חומרים בעיקר באמצעות שימוש במכונת CNC. מכונות CNC הן מכונות גדולות, כבדות ומסורבלות. הן מאפשרות חיתוך ברמת דיוק של מילימטר אחד במגוון גדול של חומרים ויכולות לבצע חיתוכים של מוצרים גדולים וקטנים, ולייצר כמות גדולה של מוצרים כמעט ללא מגע יד אדם.
כשהגיעו מכונות החיתוך בלייזר לעולם החיתוך והחריטה על מוצרים שונים – הן כבשו את השוק בסערה. לא רק שמכונות הלייזר אפשרו דיוק בחריטה של עד 0.02 מילימטרים (כלומר, ביצוע חיתוכים וחריטות פי חמישים מדויקות יותר ביחס למכונות CNC) – הן גם אפשרו ייצור נוח יותר לבודדים, וכך נפתח שוק שלם של חריטות אישיות, חד פעמיות ומרהיבות מעל מוצרים שונים. אין מה לומר, מכונות ה – CNC מאפשרות חיתוך אחר לגמרי ויש להן מקום חשוב בתעשיית החיתוך וההכנה של חומרי הגלם, אבל מכונות החיתוך והחריטה בלייזר מאפשרות עוד מגוון של אפשרויות שלא היו לנו לפני ימי החיתוך בלייזר. מתי כדאי לשקול חיתוך במכונת CNC ובאילו הזדמנויות החיתוך בלייזר הוא בעל יתרונות? הכל על ההבדלים בין שתי שיטות החיתוך – לפניכם.
מכונת CNC – רובוטים שחותכים דרך (כמעט) כל חומר גלם
CNC הוא קיצור של COMPUTER NUMERICAL CONTROL, חיתוך מונחה רובוטים. למעשה, מדובר במכונה די גדולה שמאפשרת תכנון של עבודה מעל חומר מסויים, הטמעת התכנית במערכת המחשוב של המכונה – וזהו. המכונה מתחילה לעבוד ויכולה “להריץ” את אותה התכנה לחיתוך מוצרים שוב ושוב, ללא מגע יד אדם. דיוק החיתוך של מכונת CNC מגיע, כאמור ל – 1 מ”מ וניתן לעצב בחיתוך CNC מוצרים בגדלים בינוניים וגדולים, מרהיטים ועד חלקי תעופה.
חיתוך בלייזר – העולם המעוצב של חריטות אישיות
מכשירי הלייזר משמשים גם לחיתוך וגם לחריטה, הם מאפשרים חיתוך וחריטה של חומרי גלם שונים (כמו מתכת, עץ ופלסטיק) והם מאפשרים עבודה קטנה ומדוייקת – ברמת דיוק של עד – 0.02 מ”מ. הדיוק הרב מאפשר גם חריטות מעל מוצרים קטנים ממש, כמו עט, מצפן או שעון יד. למרות שאפשר בהחלט לתכנן קישוטים ועיטורים בחיתוך באמצעות CNC, חיתוך בלייזר הוא נפוץ יותר בעיטורים עדינים, הוא מאפשר עבודה עם חומרים עדינים (כמו זכוכית) ושילוב של עיטורים ופיתוחים דקיקים בדיוק גבוה. התהליך הוא מהיר באופן מפתיע ובניגוד למכונת ה – CNC, החורטת בתוך החומר ומעצבת אותו – בחיתוך בלייזר לא מתפזרים לכלוכים ורסיסי חומר (יתרון תברואתי וגם בטיחותי) והתוצאה המוגמרת אינה נדרשת לשיוף או לגימורים נוספים – חיתוך (כמו גם חריטה) בלייזר מאפשרים תוצאה חלקה, עדינה ומושלמת מייד עם תום ההליך.
החיסרון הגדול בחיתוך בלייזר הוא פליטת אדים בתהליך החימום של החומר. האדים הנפלטים עלולים להיות רעילים (תלוי בחומר הנחתך) ועל כן מומלץ למגן את העובדים בחיתוך בכמויות גדולות של חומרים רעילים.
מתי עדיף חיתוך ב – CNC ומתי עדיף חיתוך בלייזר?
בדרך כלל, בחיתוך תעשייתי שנדרש לפחות עדינות וליותר כמויות, הנטייה היא להמשיך ולעבוד עם מכונות ה – CNC הרובוטיות, האמינות והגדולות. מכונות כאלה עובדות בלי הפסקה, ויכולות לייצר מאות ואלפי מוצרים ב”פס נע” וכמעט ללא התערבות של עובדים לאחר תכנות האלמנט הנחתך.
לעומת זאת, בעבודות שדורשות עדינות ודיוק או בעבודות חד פעמיות, כשתהליך התכנות והעדכון של התוצר במכונה גדולה ומגושמת אורך זמן רב ביחס לעבודה עצמה; בתכנון של מתנות ומוצרים חד פעמיים ובתכנון של מוצרים קטנים יחסית, בפרוייקט חד פעמי או בייצור מוגבל למספר אלמנטים בלבד – בדרך כלל נעדיף עבודה עם מכונות לייזר חדשניות ומהירות. חשוב לדעת, שיש פרויקטים בהם נכון לשלב בין חיתוך ב – CNC לעבודה במכונת לייזר חדשנית, כאשר החיתוך המסיבי החוזר על עצמו מבוצע במכונות הרובוטיות והגימורים העדינים הסופיים מבוצעים בחיתוך או חריטה בלייזר.